Pagine

Peshk salmon në zgarë me salcë mango dhe avokado

Receta qe po iu paraqesim sot, perben nje pjate shume te veçante, e cila kombinon shijen e peshkut salmon te pasur me omega 3, dhe vitaminat C, fibrat dhe antioksidantet te gjendura ne salcen e frutave. Kjo pjate e dyte i pershtatet sidomos personave qe duan te humbasin kilet e teperta, por ne te njejten kohe te ushqehen shendetshem.

Perberesit

…per salmonin
  • 4 fileto peshku salmon
  • 50ml vaj misri
  • 2 luge salce soje
  • 1 luge te vogel salce pikante (Sriracha)
  • 1/2 luge xhenxhefil pluhur
  • 1 thelpi hudher te grire holle
…per salcen me mango dhe avokado
  • 1 mango e prere ne kubik te vegjel
  • 1 avokado e prere ne kubik te vegjel
  • 1 domate e prere ne kubik te vegjel
  • 1 qepe e njome e prere holle
  • 1 qepe e vogel e kuqe e prere holle
  • 2 luge vaj misri
  • lengun e 1 limoni
  • pak menderz
  • kripe
  • piper
Marinojme fillimisht salmonin per 2-4 ore duke hedhur te gjithe perberesit, pra filetot e peshkut, vajin e misrit, salcen e sojes, salcen pikante, xhenxhefilin dhe hudhren e grire holle ne nje tas te madh dhe e perziejme shpesh. Pasi te kete kaluar kjo kohe, heqim lengun e tepert nga filetot dhe i pjekim ne zgare te lyer me pak vaj misri per rreth 5 minuta, apo derisa peshku te shkeputet lehte nga zgara. Pregatisim salcen me fruta duke vendosur te gjithe perberesit ne nje ene dhe duke i lene ne nje vend te fresket per rreth 1 ore. I shoqerojme filetot e salmonit me salcen e frutave dhe ne vend te bukes mund te perdorim sipas deshires pilaf ose kus kus.

KREPA ME BORONICE

Perberesit ( per 8 Krepa ) :


  • 2 kokrra Veze
  • 200 gr Miell
  • 25 gr Gjalp
  • 70 gr Sheqer
  • 200 ml Qumesht
  • 1 luge gjelle leng Limoni
  • 250 gr Boronice
  • 1 maje luge Kripe

Pregatitja:


Fillimisht hedhim ne nje ene vezet dhe i perziejme.Me pas i bashkojme miellin, sheqerin, lengun e limonit dhe qumeshtin duke vazhduar ti perziejme me shume kujdes qe mielli mos te krijoje topa te vegjel dhe e gjithe perzierja te behet homogjene.Se fundmi i bashkojme edhe gjalpin e shkrire duke vazhduar ti perziejme edhe per pak minuta.Me pas e mbulojme enen qe kemi perzierjen me nje kapak dhe e leme per 30 minuta.Pas 30 minutash ne enen me perzierjen e krepave i shtojme edhe boronicat qe ne kemi.Me pas veme tiganin ne zjarr dhe kur te jete nxehur e lyejme me gjalp dhe fillojme te hedhim perzierjen ne tigan per te bere krepat tone nje e nga nje .Duhet te kemi parasysh qe krepat duhet te kthehen nga te dyja anet per tu skuqur ne tigan.Pasi ta kemi skuqur te gjithe perzierjen e krepave me boronice i vendosim ne nje pjate dhe perpara se ti servirim mund ti sperkasim me mjalte,karamel, ose ndonje recel tjeter sipas preference tuaja qe te shkoje edhe me shijen e boronices. Tani cdo gje eshte gati per tu sherbyer.

Ju befte mire !

Ballokume Elbasani

Kjo recete gatimi eshte embelsire karakteristike e zones se Elbasanit. Ballokume gatuhet kryesisht ne diten e veres ne 14 mars

PERBERESIT:
1 kg miell misri
100 gr miell gruri
8 veze
400 gr gjalpe
50 ml qumesht
1 kg sheqer

PERGATITJA:
Ballokumet do te pergatiten ne kete menyre:

Tretim gjalpin ne nje tenxhere dhe me pas e bashkojme me sheqerin duke e rrahur derisa te formoje nje shkume te bardhe.

Ne nje tas, perziejme vezet e plota me qumeshtin dhe me pas i bashkojme me gjalpin duke rrahur vazhdimisht. bashkojme te dy llojet e miellit me masen e mesiperme dhe vazhdojme te rrahim me pirun.
Leme brumin e ballokumeve te pushoje perreth 20' Nese pas kesaj kohe

brumi na duket i qullet do ta punojme perseri duke shtuar dhe pakez miell.

Ndajme brumin ne rrathe me madhesi mesatare, i shtypim me dore dhe i vendosim ne enen e pjekjes.

Ballokumet, preferohet te piqen ne ene bakri ose qelqi. Pjekja do te behet ne furre te parangrohur ne temperature 170 °. Ju befte mire!