Pagine

Krap i mbushur, ne furre

Nese deshironi nje menyre pakez te ndryshme nga tradizionalet, per gatimin e peshkut, kjo eshte nje e tille:
krap i mbushur, ne furre.Perberesit per 4 persona:

  • 1krap perreth 1kg

  • 2 kungulleshka

  • 1 qepe

  • 4 veze

  • 2limonj

  • 4luge vaj ulliri

  • buke e grire, kripe e piper


Pergatitja e krapit:



  1. Zjejme 2 veze per tete minuta duke numeruar qe nga momenti i renies te ujit ne vale.

  2. Grijem qepen dhe e kaurdisim lehte me qellim qe te ngelet e bute dhe me ngjyre te verdhe.

  3. Shtojme kungulleshkat e grira ne kube te vegjel, kripim sa duhet, shtojme piperin dhe e mbyllim enen me kapak. Leme ne zjarr te ulet perreth 20' duke trazuar here pas here qe te mos ngjitet. Heqim nga zjarri dhe e leme te ftohet.

  4. Qerojme dhe grijme vezet e zjera dhe i bashkojme me 2 vezet e fresketa te cilat i kemi rrahur me pare me pirun. bashkojme te gjitha me buken e grire dhe lengun e 1/2 limoni

  5. Kripim oraten nga brenda dhe e mbushim me miksin e pergatitur. E lidhim me spango guzhine

  6. Vendosim peshkun ne nje tave te lyer me vaj, e rregullojme siper me pak vaj dhe lengun e gjysmes tjeter te limonit.

  7. Pjekim ne furre te paranxehur ne temp. 170° per 35'.

  8. Serviret e grohte me feta limoni.krap


Shenim: Receta mund te variohet me perime te stines ose perimet e preferuara, mund te zevendesohen, sipas deshires, perimet me kerpudha te cilat i skuqim me hudher ose qepe dhe me pas u bashkohen domatet e prera ne copeza si dhe vezet si me siper.


Peshku eshte gati kur lekura e tij hiqet lehtesisht.krap i mbushur

Si te gatuajme supe me karkaleca dhe finok



Supe me karkaleca dhe finok
Një supë lluksoze dhe me pak kalori – ideale për momente të veçanta.

Përbërësit:

  • 500 gr karkaleca të mëdhenj

  • 4 lugë gjelle vaj ulliri

  • 1 qepë e madhe, e grirë

  • 1 finok i madh, i grirë (i ruajmë gjethet e vogla jeshile)

  • 2 karrota të grira

  • 150 ml verë e bardhë

  • 1 lt lëng peshku (në mungesë të tij përdorim lëng perimesh ose ujë)

  • 1 lugë gjelle konjak i cilësisë së mirë

  • 400 gr domate konservë

  • ½ lugë çaji paprika

  • 150 ml krem qumështi

  • kripe sa duhet


Përgatitja:
Qërojmë kakalecat. Skuqim kokat dhe guackat në vaj ulliri për rreth 5 minuta. Shtojmë qepën, karrotat dhe finokun. Vazhdojmë të skuqim për rreth 10 minuta të tjera duke përzierë vazhdimisht. Hedhim verën dhe konjakun. E lëmë të reduktohet plotësisht vera dhe pastaj shtojmë domatet, lëngun e peshkut, kremin e qumështit, paprika dhe kripë. Gatuajmë për rreth 30 minuta. Ndërkohë copëtojmë 2/3 e karkalecave. 2 minuta para se të jetë gati supa shtojmë dhe karkalecat. Heqim nga zjarri. Nxjerrim karkalecat e pa copëtuar nga supa dhe i ruajmë të ngrohtë. Kalojmë supën në blender deri sa të bëhet plotësisht kremoze. Kthejmë karkalecat e pa copëtuar në supë, rregullojmë shijen për kripë po të jetë nevoja dhe shërbejmë menjëherë të garnirur me gjethet e finokut.

supe me karkaleca dhe finok

Recete per embelsire, kuleçe pashke

Kjo eshte nje recete gatimi per diten e pashkes, eshte nje embelsire e thjeshte dhe e shpejte.

Perberesit:






  • 2gota miell

  • 3luge gjelle sheqer

  • 2luge gjelle gjalpe

  • 2 te verdha veze

  • 1zarf maja pluhur per embelsira

  • pak kripe

  • arra




Pergatitja:



  1. Tretim ne uje majane dhe 1/4 e sasise te miellit duke pergatitur nje brume si per petulla. Mbulohet me pak mjell siper dhe e leme te vije.

  2. Pjesen tjeter te brumit e veme ne planin e punes me nje grope ne mes dhe e bashkojme me brumin e ardhur. Shtojme gjithashtu gjalpin, te verdhat e vezeve dhe sheqerin. Punojme brumin dhe po te jete i forte i hedhim pak qumesht qe ta zbutim.

  3. Lihen te vijne , me pas punojme brumin dhe i japim format e deshiruara.

  4. sperkatim me arra te thermuara ose sipas deshires mund te veproni si ne figure.

  5. Vendosim ne tepsi te mbuluar me leter furre, leme perseri te vije brumi dhe pjekim ne temperature 220-230°


Ju befte mire!embelsire pashke