Pagine

Supe me thjerreza

Supa me thjerreza eshte nje supe e pasur me hekur dhe proteina. Eshte nje recete e thjeshte per tu pergatitur dhe nese doni ta shpejtoni kohen e zjerrjes, mjafton ti lini thjerezat ne uje nje nate me pare.

PERBERESIT

  • 250gr thjerreza
  • 1 qepe e madhe
  • 1 karote
  • 3-4 thelpinj hudher
  • 6 luge vaj ulliri
  • 1 tablete me koncentrat mishi
  • kripe sa duhet 
  • piper i zi
  • 1 gjethe dafine
  • 2 luge salce


PERGATITJA:

U japim thjerezave nje vale dhe per ata qe kane probleme me tretjen mund ta derdhin ujin e pare, keshtu qe thjerrezat do te rezultojne me te asimilueshme per organizmin.
Pasi thjerrezat marrin vale, grijme holle qepen,karoten, shtypim hudhrat dhe i hedhim ne tenxhere dhe ato. bashkojme gjithashtu edhe koncentratin e mishit me salcen dhe leme te zjejne te gjitha ne zjarr te ngadalte.
Nese eshte e nevojshme shtojme uje.
Supa duhet te rezultoje e trashe dhe kremoze. Kur e shohim se eshte gati rregullojme nese eshte e nevojshme me kripe, piper te zi dhe gjethe dafine, leme te zjeje akoma per 7' dhe supa eshte gati.
Nese doni mund ta kaloni ne griresen e perimeve per te perfituar nje krem pa cipen e thjerrezave.
Ky i fundit sherbehet me nje luge vaj ulliri te fresket dhe copa buke te thekur.

Ju befte mire!




ROLE PULE ME LAJTHI DHE SACICE

Roleja e pules me lajthi eshte nje pjate e dyte, nje recete gatimi e lehte per tu realizuar dhe e shijshme.

PERBERESIT PER 4 PERSONA:


  • 4 gjokse pule
  • 4 salçiçe
  • 4 feta pançete
  • 2 karota
  • 1 qepe
  • 1 kercell selinoje
  • 150ml vere e bardhe e thate
  • 1 garuzhde me leng pule
  • 100gr djathe deleje (pecorino)
  • 60gr lajthi
  • 1 luge miell
  • 2luge vaj ulliri
  • kripe e piper sa duhet

PERGATITJA:

  1. Pastroni gjoksin e pules duke u ndihmuar nga nje thike e holle e mprehur mire dhe eleminoni kocken. rriheni dhe sheshoni mire fileton.
  2. shtrini siper çdo filete nje fete pançete dhe mbi te salçiçen. Pergatitim keshtu te gjitha filetot dhe i rrotullojme duke krijuar rolene, me pas i lidhime me spango guzhine, ose ne pamundesi mund ti fiksoni me kruajtese dhembesh.
  3. Ne nje tigan skuqim qepen me karotat dhe selinone e prere ne feta. Shtojme me pas rolete e lyera me miell dhe e skuqim per ca minuta.
  4. Shuajme me vere dhe leme te avulloje per 10', shtoni lengun e pules dhe vazhdoni me zjerrjen ne zjarr te ulet per 40'
  5. vetem 5' para perfundimit te zjerrjes shtojme lajthite, piperin dhe kripen, perzjeini. Ne fund te zjerrjes hiqni menjane mishin dhe perimet.
  6. veme perseri tiganin ne zjarr te ulet, shtoni djathin e grire duke vazhduar te trazoni derisa te formohet nje mase homogjene.
  7. Ne fund te çdo pjate ku do servirim, sistemojme nje shtrat perimesh me lajthi, veme siper rolene dhe shtojme salcen me djathe. servirim
Ju befte mire!

Foto nga net thjesht per ide. Do ta zevendesoj me fotografine origjinale, sapo ta pergatit.


Speca djeges te mbushur (konserve)

Kjo eshte nje recete gatimi per pergatitjen e specave djeges te mbushur me ton,ullinj dhe selino.
Mund te perdoret si nje antipaste e shijshme, si meze etj..

Speca te mbushur

PERBERESIT:


  • 500gr speca djeges  rumbullake
  • 1/2 l uthull e bardhe
  • 1 gote e gjysem uje
  • 1 luge vaj ulliri
  • pak kripe
  • konserva peshku ton sa te mare mbushja
  • ullinj
  • selino e grire

PERGATITJA:

Para se gjithash, meqenese specat jane djeges, perdorni nje pale dorashka guzhine 1 perdorimeshe, pra lajme specat ne uje te rrjedhshem, me pas i kullojme dhe thajme me nje picete. U heqim farat si dhe damaret e bardhe. Duhet te rezultojne si ne figura me poshte.
















Nderkohe ne nje tenxhere veme ne zjarr uthullen me ujin,vajin, sheqerin dhe kripen.
Sapo bie ne vale, hedhim specat dhe sa mer vale perseri leme 30'' (seconda) dhe i kullojme
I veme mbi nje picete te sterilizuar te kullojne, permbys. Eshte mire ti beni gati naten dhe te nesermen ne megjes te behet mbushja, pasi ne kete menyre humbasin gjithe ujin e tepert.

















Grijme ne mikser, tonin nje kercell selinoje dhe mbushim me to aq kokra ulliri sa kemi speca.
Bejme mbushjen e specave me ullinjte dhe mbulojme hapesirat boshe me brumin e tonit me selino.

I vendosim te gjitha ne vazo te sterilizuara me pare ne furre per 1 ore ne temp 100°.
Mbulojme me vaj ulliri te cilesise te larte.
Ja si do te rezultojne: