Pagine

Si te gatuajme nje gulash Ungarez

Gulash ungarez eshte nje nga pjatat me te njohura te gastronomise Ungareze, pjate qe perpiqet te imitohet si ne Evrope ashtu edhe pertej oqeanit.
Gulashi ka pak pune per pergatitjen, por  ja vlen pasi shija e tij e veçante e dhene nga mishi i viçit qepa, domatja dhe perdorimi i piperit te kuq.
Origjina e kesaj pjate eshte e varfer pasi sherbente dikur si ushqim per barinjte, te cilet nuk zoteronin shume per te ngrene. Vete fjala gulyas do te thote bari.Ne shekullin e XVII gulashi pati suksesin e merituar pasi u be i njohur ne shtresat e pasura te shoqerise.PERBERESIT:

  • 1liter leng mishi

  • 500gr patate

  • 1thelb hudher

  • 1 karote

  • 400gr qepe

  • 50 gr sallo

  • 50gr piper i kuq

  • 800gr mish viçi ose lope pjesa e shpatulles

  • 2 speca jeshile

  • 1 domate



PERGATITJA:




  1. Grijme holle qepen dhe e veme ne tenxhere me sallon dhe pak vaj ulliri nese deshironi, duke bere kujdes qe te mos skuqet por te zverdhet, per 15' Shtojme edhe hudhren e grire.

  2. nderkohe presim mishin ne kube prej 3cm dhe e bashkojme me qepen duke trazuar per ca minuta duke pasur kujdes gjithmone qe te mos digjet qepa.

  3. Bashkojme piperin e kuq dhe e leme te zjeje ne zjarr te ngadalte perreth 1 ore e 30'. Nuk duhet te kete nevoje per uje,por nese po shtini nje garuzhde leng mishi.

  4. Presim specat jeshile ne kubike te vegjel, ndersa patatet i presim te medha sa copat e mishit.Pastrojme dhe domaten nga farat dhe e presim dhe ate ne copa te vogla.

  5. Bashkojme te gjitha perimet e grira me mishin, perveç patateve.Shtojme lengun e mishit dhe leme te zjeje akoma per 1 ore ne zjarr te ngadalte, me kapak.

  6. Bashkojme patatet dhe leme te zjeje akoma 30' duke trazuar here pas here.

  7. Ne  fund te zjerrjes duhet te rrezultoje nje gjelle e trashe dhe e lidhur.


Pjata mund te serviret me pilaf ose njoki.


Ju befte mire!


Si te gatuajme cervish me mishin e pules

Cervishi me mish pule dhe pete te pjekura eshte recete gatimi tradicionale Kosovare. Ne shume qytete te Shqiperise gatuhet pa pete disa me miell gruri e disa zona me miell misri.



PERBERESIT:




  • 1pule ose 1kg kofshe pule

  • 200 gr pete te holla si per bakllava

  • 1 qepe

  • 15 luge gjelle misri

  • 200gr gjalpe

  • piper i kuq

  • piper i zi

  • kripe, sa duhet




PERGATITJA:




  1. Zjejme mishin e pules me qepen e grire, piperin e kuq dhe te zi dhe kripen.

  2. skuqim miellin e misrit ne gjalpe derisa te marri ngjyre te kuqeremte.

  3. E shuajme me lengun e pules te nxehte duke trazuar vazhdimisht me qellim qe te mos formohen kokrriza.

  4. Ne tave kemi pjekur petet dhe i kemi copetuar. Derdhim mbi to çervishin dhe shtrojme felat e pules.

  5. Veme ne furre te mari faqe te kuqeremte perreth 15-20' ne furre te parangrohur.

  6. Nese deshironi mund te shtoni ne leng hudher te shtypur


Receta eshte gati. Ju befte mire!cervishe



Receta per torte me biskota

Torta me biskota eshte nje torte shume e shijshme e vleresuar sidomos nga me te vegjlit. Ne permbajtjen e kesaj torte ka qumesht, çokokrem, panna dhe biskota.
Lloji i biskotave quhet "pan di stelle" por ne pamundesi mund te perdorni dhe biskotat Ringo apo çfaredolloj tjeter me kakao.



PERBERESIT:




  • 600gr biskota

  • 400gr çokokrem

  • 500ml panna

  • 500ml qumesht

  • kakao e hidhur




PERGATITJA:




  1. Eshte e rendesishme qe perpara se te nisni torten te keni lene panen te pakten 3 ore ne frigorifer dhe gjithashtu nese mundeni lini 30' dhe enen ku do ta rrihni.

  2. rrahim panen derisa te formohet mire shkuma dhe te jete e qendrueshme. Nese eshte e nevojshme shtojini pak sheqer pluhur.

  3. Zhytim ne qumesht biskotat 1 nga 1 pa i lene shume, pasi edhe duke ndenjyr ne frigorifer torta ato do te zbuten.

  4. shtrojme biskotat nje nga nje ne enen ku do te bejme torten.

  5. Mbulojme me 1/3 shtrese te kremit panna  duke e niveluar mire.

  6. me nje shiringe ose sac à poche shperndajme mbi panen çokokremin.

  7. Mbulojme me nje shtrese te dyte biskotash te lagura me qumesht dhe perseritim proçeduren si me lart me nje shtrese tjeter panna dhe çokokrem.

  8. Vazhdojme ne te njejten menyre deri ne fund. sipas preferencave mund te lini shtresen e fundit ose pana ose biskota. Nese shtresa e fundit eshte panna, atehere mund ta sperkatni ate me kakao dhe  te lini tek- tuk shenjen e yllit. Per kete qellim mund te prisni leter guzhine ose alumin ne forme ylli dhe te vini mbi pjesen qe doni te "shpetoni" nga mbulimi me kakao.

  9. Shikoni fotot per torte.





















Croissant ose molto

Kjo eshte receta e gatimit per Croissant apo si jemi mesuar ti quajme ne shqiperi molto.
Kroasani apo molto eshte nje recete e famshme franceze edhe pse si origjine  eshte austriake, ajo me pas u modifikua nga francezet, te cilet shtuan gjalpin ne kete recete.
Kjo eshte receta e nje pastiçieri ekspert.PERBERESIT:

  • 600gr gjalpe

  • 1050gr miell

  • 40gr maja birre

  • 250gr uje i vakur

  • 150gr sheqer kallami

  • 6veze

  • 15gr kripe

  • qumesht sa duhet per ta perzier me vezen e te lyhen me brume.



PERGATITJA:




  • Perzjejme 500gr gjalpe me 50gr miell dhe formojme me to nje brume te cilin do e veme te pushoje ne frigorifer.

  • Shkrijme ne uje majane dhe perzjejme me 1kg miell. Zeme brumin duke shtuar me radhe sheqerin,kripen,vezet nje nga nje.Punijme per 30'

  • Me kete brume formojme nje top, te cilin e mbeshtjellim me plasmas guzhine dhe e leme 1 nate ne frigorifer.

  • Ne planin e punes hapim me petes te dy masat e brumit, ate me maja dhe ate me gjalpe se bashku.

  • Shtojme ne mes gjalpin dhe e shtrijme mbi pete si ne figure. Pas çdo palosjeje shikoni skemen dhe ne piken e arritur leme  30' ne frigorifer dhe e hapim peten perseri keshtu deri ne fund.

  • Ndajme peten ne trekendesha te vegjel dhe i japim formen karakteristike te kroasaneve.

  • Leme te vijme perreth 2ore ne temp ambjenti, i lyejme me veze dhe i veme te piqen ne furre ne temperature 180-190° per 20'.






































Per ata qe skane deshire te hapin brumin vete, mund te perdorin brumin sfoliat te gatshem dhe ta mbushin sipas deshires, psh si ne figure.




















Si te gatuajme nje paçe plenci


Receta gatimi tradicionale: paçe plenci


PERGATITJA:


Plenci i vicit pastrohet mire lahet dhe pritet ne rripa. Pervelohet per 5 min ne uje te valuar dhe e shplajme ne uje te ftohte. Grijme qepen e skuqim me gjalpin dhe me pak vaj dhe pak miell. Pastaj hedhim plendesin e prere, hudhrat dhe rozmarinen , dafinen dhe kripen.
E lejme te zieje per rreth 15 min se bashku me veren dhe pak qumesht. Gjate zierjes nese ka avulluar shtojme uje sa te mbulohet komplet, hedhim domatet e prera ne kubike te vegjel dhe vazhdon zierja ne tenxheren e mbuluar.e lejme te valoje derisa te zjeje mire!!


Ju befte mire!




PERBERESIT:

 

Per 5 veta duhen:


  • 1 kg plenc vici

  • 500gr tul domateje

  • 200gr gjalpe

  • 1 kokerr qepe

  • disa thelpinj hudher

  • 1 dege rozmarine

  • 1 gjethe dafine

  • 1 gote vere te bardhe

  • pak miell

  • vaj

  • kripe


 paçe

Pica me perime dhe wurstel

Pica me perime te griles dhe wurstel eshte nje pjate fantazioze dhe e shijshme.


PERBERESIT PER PICEN:


  • 300gr miell
  • 1 luge sheqer
  • kripe sa duhet
  • 20gr maja ose 1 zarf maja e thate
  • uje i vakur sa duhet


Per mbushjen:


  • 4-5 salcice(wurstel) varet nga diametri
  • 1 kungulleshke
  • 1 spec
  • kerpudha 
  • 100gr djathe mozzarella
  • 6-7 luge salce domatesh
  • rrigon
  • 1luge vaj ulliri

PERGATITJA E PICES:

  1. Ne nje tas perziejme gjithe perberesit per picen dhe zeme brumin njelloj si per byrek. E punojme mire dhe e leme te vije derisa te 2-fishoje vellimin.
  2. Nderkohe pasi kemi lare dhe pastruar perimet i presim: specat ne rripa te holle sa nje gisht, ndersa kungulleshkat ne fileto me trashesi rreth 2mm
  3. I veme te gjitha keto se bashku me kerpudhat e fresketa te piqen ne zgare ose ne pamundesi brenda ne furre.
  4. nderkohe presim djathin ne copa te vogla.
  5. Pasi brumi ka ardhur, pa e punuar e hapim me gjeresine e tepsise ku do ta pjekim. Mbi tepsi shtrojme leter furre dhe mbi te shtrijme peten e pices qe hapem
  6. Shtrojme te paren salcen te cilen e kemi rregulluar me pak kripe, rrigon dhe 1 luge vaj ulliri.
  7. Shperndajme djathin mozzarella me qellim qe kur te shkrihet te mbuloje gjithe diametrin e petes
  8. Vendosim ne bordet e pices salçiçet si ne figure dhe i mbyllim si per byrek duke lene salcicet brenda
  9. Mbulojme tek tuk me fetat e perimeve dhe kerpudhat te cilat i kemi sperkatur me pak vaj ulliri.
  10. Pjekim ne furre te parangrohur ne temp 200° per 20-25'
Pizza eshte gati, ju befte mire!






Revani me miell misri dhe kos

Revania me miell misri eshte nje recete gatimi karakteristike e Tiranes. Revania mund te behet gjithashtu edhe me  niseshte.PERBERESIT:

  • 1 gote sheqer

  • 3 luge gjalpe

  • 2 kokrra veze

  • 2 filxhane kafeje kos

  • 1luge kafeje sode

  • vanilje

  • miell misri sa duhet per tu bere brume i shkrifet.


PERGATITJA:




  1. Ne nje ene perzihet gjalpi me sheqerin derisa ky i fundit te tretet.

  2. Shtohen vezet, kosi dhe pasi te jene perzier mire bashkohet mielli i misrit i situr i perzier me sode.

  3. trazojme gjithe masen derisa te formohet nje brume i shkrifet,hidhet ne tave te lyer me gjalpe e te pudrosur me miell dhe piqet ne furre te paranxehur ne 170°

  4. Pas pjekjes e presim dhe e pluhurosim me sheqer puder.


Receta eshte gati, ju befte mire!






Torte trendafilash

Torte trendafilash eshte nje recete gatimi tradicionale italiane (Mantova), e thjeshte per tu realizuar. Historikisht datohet ne fund te shekullit XV.U krijua dhe realizua me rastin e marteses te Francesco II me Isabella D'Este. Torta u vleresua aq shume nga fisniket e asaj kohe, saqe shume shpejt u be recete karakteristike e zones te Mantoves dhe akoma sot e kesaj dite vazhdon te paraqitet e vleresuar ne formen e vet origjinale. Quhet torte trendafilash per formen qe i japim brumit.
Si pergatitet torta me trendafila:

PERBERESIT:


  • 500 gr miell manitoba (ne pamundesi dhe miell normal)
  • 3veze
  • nje luge kafeje mjalte
  • pakez kripe
  • 180-200ml qumesht
  • 10gr maja birre
  • lekura e grire e 1 portokalli(vetem pjesa e verdhe)
  • 1 zarf vanilje
  • 80gr sheqer
  • 100gr gjalpe

PER MBUSHJEN:
  • Reçel ose marmallate portokajsh 200gr
  • gjalpe 100gr
  • sheqer 100 gr
  • 3-4luge panna
  • bajame pluhurose te shtypura 100gr
1 e verdhe veze dhe 4 luge panna per ta lyer siper

Sipas deshires bajame per ta sperkatur nga siper.

PERGATITJA:

  1. Ne nje ene te thelle hedhim majane dhe pak qumesht te vakur dhe mjaltin. I perziejme derisa te shkrihen dhe te krijohet nje mase e vetme e lengshme.Bashkojme dhe vaniljen, lekuret e portokallit, sheqerin, gjalpin dhe vezet dhe me masen e formuar zeme pak e nga pak brumin duke shtuar nese eshte e nevojshme sasine e mbetur te qumeshtit te vakur.Formojme ne kete menyre nje brume te bute dhe te shndritshem.
  2. Brumin, qe i kemi dhene formen e nje topi, e lyejme me nje furçe me gjalpe te shkrire, e mbulojme me plasmas guzhine dhe e veme ne furre te fikur po me drite te ndezur me qellim qe te vije derisa te 2-fishoje vellimin.
  3. Hapim nje pete ne forme drejtkendeshi me trashesi 2mm dhe fillojme mbushjen duke vepruar ne kete menyre: Shtypim dhe perziejme gjalpin me sheqerin derisa te krijojme nje shkume te bardhe e te shkrifet.Bashkojme pluhurin e bajameve dhe panen me temperature ambjenti.
  4. Shtrijme mbi peten e hapur marmallaten  e portokajve.. Lyejme siper dhe me kremin e gjalpit qe pergatitem dhe me pas rrotullojme peten sipas gjatesise se vet si ne figure.
  5. Presim cilindrin ne 12 pjese me trashesi 4-5cm.
  6. Ne nje tave per torta me diameter 28cm, shtrojme leter furre dhe mbi te vendosim gjithe trendafilat e formuar duke filluar qe nga anet derisa te mbushin mezin.Leme pakez distance nga njera te tjetra.
  7. Futim ne furre, perseri me drite te ndezur, por te fikur dhe leme te vije derisa te dyfishoje vellimin.
  8. Ne kete pike i lyejme me nje furçe me te verdhen e vezes te rrahur me pana, hedhim bajamet e copetuara mbi çdo trendafil dhe e futim ne furre ne temperature 180° perreth 45-50'
Torta eshte gati.

Shenim. Kjo lloj torte mund te behet gjithashtu edhe e kripur duke eleminuar natyrisht  sheqerin per brumin dhe duke shtuar ne vend te tij pak kripe.
Mbushja behet me djathe te bute dhe sallam ose proshute. Shih figurat per torten. (1 torta e embel; 2 torta e kripur)


















Fileta pule - recete kineze

Kjo eshte nje recete gatimi kineze. Per te kursyer kohe mund te perdorni nje konfeksion perimesh te perziera te ngrirjes dhe i kaurdisni pak ne tigan pa i shkrire me pare.
Per ta prere pulen me lehte kur ajo eshte e shkrire e leme vetem per 15' ne ngrirje sa te ngurtesohet vetem pak ne menyre qe ti presim ne shirita te rregullt.

Perberesit per 4 persona:

  • 1 karote e madhe e prere ne shirita
  • 100gr mashurka te pastruara dhe te prera ne copa
  • nje spec i kuq i pastruar nga farat dhe i prere ne shirita
  • 100gr brokoli me lulet e ndare
  • 2 fileto pule
  • 3 luge vaj
  • 6 qepe te grira
  • 1 thelb hudher i qerruar
  • nje cope xhenxhefil i njome i grire
  • 20cl leng pule
  • 1 luge niseshte
  • 3 luge salce soje
  • 2 luge sheqer
  • kripe

Pergatitja:

  1. Hedhim ne uje te vluar me kripe mashurkat, specin dhe brokolit dhe i kullojme pas 2'. Perseritim operacionin me karoten. Presim pulen ne shirita te holla rreth 1,5cm gjeresi.
  2. Ne nje tigan kaurdisim qepen sa te zverdhet,po keshtu dhe karotat me hudhren. Shtojme qepen dhe vazhdojme gatimin per 2 min.
  3. Bashkojme brokolit,specin, mashurkat dhe xhenxhefilin, e shuajme me lengun e pules dhe e leme te zjeje 5' me zjarr mesatar.
  4. shperndajme niseshten mbi perimet dhe mishin, shtojme salcen e sojes dhe sheqerin. Perzjejme mire dhe kripim derisa salca te trashet.

Pjata eshte gati, ju befte mire!

SHENIM: Meqenese koha e gatimit te recetes eshte e shkurter, zjejme te gjitha perimet sa duhet me perpara .




Kek

Keku me arra eshte embelsire karakteristike shqiptare. Eshte nje embelsire e shpejte dhe e shijshme.

PERBERESIT:

  • 3 veze
  • 1gote qumesht
  • 1 gote gjalpe ose vaj luledielli
  • 2 gota miell
  • 1 gote sheqer
  • 1 zarf pluhur per embelsirat 
  • 1filxhan çaji arra te qerruara dhe te shtypura

PERGATITJA:

Ne nje ene te thelle rrahim vezet me sheqerin, pastaj shtojme me rradhe gjithe perberesit e tjere duke perzier mire dhe ne fund shtojme miellin e situr dhe te perzier  me pluhurin per embelsira.Rrahim me qellim qe te mos formohen kokrriza dhe kur eshte gati bashkojme edhe arrat.
Lyejme formen e tortes me gjalpe dhe e pudrosim me miell. Hedhim ne te brumin e kekut dhe futim ne furre te paranxehur te piqet ne temp 180°.

Keku eshte gati, ju befte mire!