Pagine

Si te dobësohem me nje menu te thjesht

Një shembull menyje


Mëngjesi
-Çaj ose kafe sipas dëshirës
-2 feta bukë gruri
-2 krepa të bërë në shtëpi ose 30 g musli + 1 gotë kos pa sheqer me 0% yndyrë


Dreka
-250 g peshk i bardhë ose mish pule
- 1 pjatë (300 g) me perime zgare
-1 kos frutash me 0% yndyrë
-Kafe + 1 copë çokollatë
-1 gotë verëMeny tipike për  dobësim


Darka
-1 pjatë me supë me perime
-200 g mish pule ose 2 deri në 3 vezë
-perime të ziera
-kos me 0% yndyrë
-1 gotë me lëng frutash


Si te dobësohem me nje menu te thjesht :)

Si te gatuajme nje Kek me qershi

Keku me qershi eshte nje embelsire qe nuk mund te mungoje ne tryezen tuaj ne muajin maj-qershor, kur keto fruta jane te fresketa.

Perberesit per tave me diameter 28cm:



  • 500gr qershi

  • 200gr embelsire 00

  • 120gr sheqer

  • 150gr miell bajamesh

  • 110gr gjalpe i bute

  • 3veze

  • 2 luge liker me baze qershie

  • 1/2 luge kanelle pluhur

  • 1 maja embelsirash (pluhur)

  • vanilje




Pergatitja:




  1. heqim farat e qershive duke u munduar te mos e prishim formen e tyre. Ideale nese keni mjetin e duhur...

  2. Ne nje tas punojme gjalpin me sheqerin derisa te formohet 1 krem i bute. Punoni nese doni edhe me rrahesen elektrike.

  3. Shtojme vezet nje nga nje dhe punojme akoma per ca minuta.

  4. Bashkojme me kete mase kanellen dhe me pas miellin e bajameve e perziejme mire.

  5. Se fundi shtojme dhe likerin dhe miellin e situr dhe vazhdojme te rrahim.

  6. Do te formohet nje brume i trashe, por jo i forte.

  7. Hedhim te gjithe masen ne taven e embelsirave te lyer me gjalpe dhe te sperkatur me miell dhe vendosim me pas qershite si ne figure, duke i shtyre me gisht ne fund te taves.

  8. E leme te piqet ne 180° per 35-40'


Keku me qershi eshte gati, ju befte mire!


Torta_di_ciliegeSi te gatuajme nje Kek me qershi


Si te gatuajme nje mini kek me brokoli, pule dhe djathe

Brokoli me pule dhe djathe - kek, eshte nje recete jo vetem e shpejte per tu realizuar per ditet me me pak kohe per gatim, por dhe e shijshme dhe fantazioze edhe ne raste drekash me miq. Brokolit perveç shijes te mire, gjejne shume perdorim ne gatimet edhe per faktin se permbajne shume pak kalori( 27 per 100gr) Eshte i pasur me kripera minerale, vitamina C, B1 dhe B2.

PERBERESIT:

  • 500gr brokoli

  • 1 gjoks pule i prere ne kube te vogla

  • 1luge vaj luledielli

  • 3-4 luge vaj ulliri

  • 1 qepe e grire imet

  • djathe kaçkavall i prere ne kube

  • kripe e piper i zi sa duhet

  • 1gote qumesht 2 veze

  • miell sa duhet per te formuar nje brume te bute e te shkrifet (shih fig.)


PERGATITJA:




  1. Ne nje tigan te thelle hedhime vajin e ullirit dhe veme ne zjarr duke shtuar qepen pulen.I trazojme derisa qepa te zverdhet dhe mishi te mari disi faqe.

  2. Nderkohe kemi zjere me perpara brokolit dhe ndare lulet ne tufa. Bashkojme lulet e brokolit ne tigan dhe i kaurdisim per 2-3 min duke shtuar kripen, piperin e zi. Nderkohe fikim zjarrin dhe leme te ftohen perberesit. Ne fund shtojme djathin dhe perzjejme te gjithe perberesit.

  3. Bejme brumin si tregohet ne figure duke shtuar pak e nga pak miellin.Nese duam shtojme vetem 1 maje luge kafeje me sode buke.

  4. Pergatitim bazat e tortes te cupcakes duke i lyer me pak vaj luledielli secilen.

  5. Shtrojme se pari brumin deri ne mes te lartesise. Vendosim mbi te perzjerjen e pergatitur me brokoli.Mbulojme perseri me brume.

  6. Futim ne furren e paranxehur ne temp. maksimale dhe leme te piqen perreth 30' kur siperfaqja te formoje nje cipe te kuqeremte.

  7. Leme te ftohen pak dhe servirim te vaketa, por edhe te ftohta nese duam.


Shenim: Figura permban me pak perberes, pasi mungon qepa, pula dhe qumeshti per brumin. Ju mund te zgjidhni mes 2 alternativa sipas kohes deshires dhe mundesive.


Ju befte mire!Si te gatuajme nje mini kek

Si te bejme nje Torta Kaprese

Torta Kaprese apo si shkruhet ne origjinal Caprese, eshte nje embelsire tipike Napolitane, origjinale e ishullit te Kaprit, me baze çokollate dhe bajamesh,pa miell, krokante nga jashte dhe e bute brenda. Torta Kaprese eshte nje embelsire e lehte per tu realizuar dhe njekohesisht meqenese nuk permban miell eshte nje embelsire e pershtatshme per ata qe vuajne nga celiakia.PERBERESIT:

  • 4veze

  • 300gr bajame te qeruara

  • 170gr gjalpe

  • 200gr sheqer

  • 200gr çokollate fondente -pa qumesht


PERGATITJA



  1. grijme ne mikser bajamet

  2. shkrijme çokollaten me gjalpin

  3. rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin, shtojme çokollaten e shkrire ne banjomaria dhe bajamet

  4. rrahim te bardhat derisa te mpiksen mire dhe i bashkojme me pjesen tjeter te perberesve

  5. Hedhim ne taven e embelsirave dhe e veme te piqet ne furre te paranxehur 180° perreth 1 ore


Embelsira eshte gati, ju befte mire!torta kaprese


Krap i mbushur, ne furre

Nese deshironi nje menyre pakez te ndryshme nga tradizionalet, per gatimin e peshkut, kjo eshte nje e tille:
krap i mbushur, ne furre.Perberesit per 4 persona:

  • 1krap perreth 1kg

  • 2 kungulleshka

  • 1 qepe

  • 4 veze

  • 2limonj

  • 4luge vaj ulliri

  • buke e grire, kripe e piper


Pergatitja e krapit:



  1. Zjejme 2 veze per tete minuta duke numeruar qe nga momenti i renies te ujit ne vale.

  2. Grijem qepen dhe e kaurdisim lehte me qellim qe te ngelet e bute dhe me ngjyre te verdhe.

  3. Shtojme kungulleshkat e grira ne kube te vegjel, kripim sa duhet, shtojme piperin dhe e mbyllim enen me kapak. Leme ne zjarr te ulet perreth 20' duke trazuar here pas here qe te mos ngjitet. Heqim nga zjarri dhe e leme te ftohet.

  4. Qerojme dhe grijme vezet e zjera dhe i bashkojme me 2 vezet e fresketa te cilat i kemi rrahur me pare me pirun. bashkojme te gjitha me buken e grire dhe lengun e 1/2 limoni

  5. Kripim oraten nga brenda dhe e mbushim me miksin e pergatitur. E lidhim me spango guzhine

  6. Vendosim peshkun ne nje tave te lyer me vaj, e rregullojme siper me pak vaj dhe lengun e gjysmes tjeter te limonit.

  7. Pjekim ne furre te paranxehur ne temp. 170° per 35'.

  8. Serviret e grohte me feta limoni.krap


Shenim: Receta mund te variohet me perime te stines ose perimet e preferuara, mund te zevendesohen, sipas deshires, perimet me kerpudha te cilat i skuqim me hudher ose qepe dhe me pas u bashkohen domatet e prera ne copeza si dhe vezet si me siper.


Peshku eshte gati kur lekura e tij hiqet lehtesisht.krap i mbushur

Si te gatuajme supe me karkaleca dhe finok



Supe me karkaleca dhe finok
Një supë lluksoze dhe me pak kalori – ideale për momente të veçanta.

Përbërësit:

  • 500 gr karkaleca të mëdhenj

  • 4 lugë gjelle vaj ulliri

  • 1 qepë e madhe, e grirë

  • 1 finok i madh, i grirë (i ruajmë gjethet e vogla jeshile)

  • 2 karrota të grira

  • 150 ml verë e bardhë

  • 1 lt lëng peshku (në mungesë të tij përdorim lëng perimesh ose ujë)

  • 1 lugë gjelle konjak i cilësisë së mirë

  • 400 gr domate konservë

  • ½ lugë çaji paprika

  • 150 ml krem qumështi

  • kripe sa duhet


Përgatitja:
Qërojmë kakalecat. Skuqim kokat dhe guackat në vaj ulliri për rreth 5 minuta. Shtojmë qepën, karrotat dhe finokun. Vazhdojmë të skuqim për rreth 10 minuta të tjera duke përzierë vazhdimisht. Hedhim verën dhe konjakun. E lëmë të reduktohet plotësisht vera dhe pastaj shtojmë domatet, lëngun e peshkut, kremin e qumështit, paprika dhe kripë. Gatuajmë për rreth 30 minuta. Ndërkohë copëtojmë 2/3 e karkalecave. 2 minuta para se të jetë gati supa shtojmë dhe karkalecat. Heqim nga zjarri. Nxjerrim karkalecat e pa copëtuar nga supa dhe i ruajmë të ngrohtë. Kalojmë supën në blender deri sa të bëhet plotësisht kremoze. Kthejmë karkalecat e pa copëtuar në supë, rregullojmë shijen për kripë po të jetë nevoja dhe shërbejmë menjëherë të garnirur me gjethet e finokut.

supe me karkaleca dhe finok