Pagine

Ballokume Elbasani

Kjo recete gatimi eshte embelsire karakteristike e zones se Elbasanit. Ballokume gatuhet kryesisht ne diten e veres ne 14 mars

PERBERESIT:
1 kg miell misri
100 gr miell gruri
8 veze
400 gr gjalpe
50 ml qumesht
1 kg sheqer

PERGATITJA:
Ballokumet do te pergatiten ne kete menyre:

Tretim gjalpin ne nje tenxhere dhe me pas e bashkojme me sheqerin duke e rrahur derisa te formoje nje shkume te bardhe.

Ne nje tas, perziejme vezet e plota me qumeshtin dhe me pas i bashkojme me gjalpin duke rrahur vazhdimisht. bashkojme te dy llojet e miellit me masen e mesiperme dhe vazhdojme te rrahim me pirun.
Leme brumin e ballokumeve te pushoje perreth 20' Nese pas kesaj kohe

brumi na duket i qullet do ta punojme perseri duke shtuar dhe pakez miell.

Ndajme brumin ne rrathe me madhesi mesatare, i shtypim me dore dhe i vendosim ne enen e pjekjes.

Ballokumet, preferohet te piqen ne ene bakri ose qelqi. Pjekja do te behet ne furre te parangrohur ne temperature 170 °. Ju befte mire!

26 mrekullite e mjaltit

1. Duke pirë mjaltin e shkrirë në ujë, të gjitha njollat e zorëve do të zhduken
2. Ngrënia e rregullt e mjaltit ndihmon në përforcimin e të mbajturit mend (memorien e forcon) si dhe forcon trupin fizikisht.
3. Nëse mjalti pihet i tretur në ujë të ngrohtë, ndihmon kundër diaresë.
4. Nëse mjalti pihet i tretur në ujë të ftohtë, ndihmon kundër kapësllëkut.
5. Me përdorimin e mjaltit pastrohet gjaku dhe lehtësohet qarkullimi i tij nëpër trup
6. Mjalti është ilaçi i vetëm për shërimin e të rahurit të shpejtë të zemrës (tahikardia).
7. Mjalti krijon lehtësim të organizmit, ndërsa sheqeri e rëndon atë.
8. Mjalti që pihet i nxehtë për 7 minuta përzihet me gjakun, ndërsa i ftohtë për 20 minuta.
9. Kur hahet mjalti lukthi punon në rregull dhe nuk nevojiten pluhra dhe ilaçra për të ndihmuar përpunimin.
10. Mjalti largon dhembjet në sy, duke e fërkuar me gisht të pastërt syrin.
11. Për anemikët, mjalti është bombë gjaku.
12. Për dhembjet e eshtrave ngrënia e mjaltit është ilaç i padiskutueshëm.
13. Të sëmurët nga verdha, në qoftë se mëngjes dhe mbrëmje hanë mjalt, për

15-20 ditë ajo do të shërohet.
14. Mjalti largon ngërçin e nervave.
15. Mjalti ndihmon në rritjen dhe zhvillimin e fëmijëve.
16. Personave që janë nervoz, si dhe atyre që kanë gjumë, mjalti u ndihmon për t’u qetësuar
17. Ai i cili ha mjalt nuk mundet me pasë kaps dhe as që mund t’i krijohen hemorroidet.
18. Nëse mjalti tretet në qumësht të ngorhtë zhduken skrajat e zorrëve.
19. Nëse me mjaltin lyeni mbi material të nxehur dhe atë e veni mbi qafë ose në gjoks, dhembjet e fytit menjëherë largohen. Kjo bëhet kur kemi ndezje të krajnikëve dhe anginë.
20. Nëse sasi e caktuar e mjaltit përzihet me vishnje dhe shpërlahet fyti disa here në ditë era e keqe nga goja menjëher do të largohet.
21. Mjalti përdoret për shërimin e sëmundjes “stalni aigan” plagës së qelbosur. Plagën e atillë duhet menjëherë te lyer me mjaltë, ndërsa të sëmurit duhet dhënë që të hajë 10-15 herë. Shepjtë do të vërehet përmirësimi.
22. Mjalti ndërpret dhimbjet e stomakut.
23. Plagët e zorrëve dhe të lukthit mjalti shumë shpejtë i shëron. Gjatë një jave duhet ngrënë deri në 4 kg mjaltë. Nëse edhe aq hamë edhe për tri javë, që të bëhet një muaj nga cirri i stomakut nuk do të ngelet asnjë shenjë.
Dr. Kolosau thotë: “Këtë vetë personalisht e kam provuar në 97 pacientë dhe në fëmijën tim dhe kam fituar 100 % rezultate pozitive. ”
24. Nëse dhembjet e shpinës dhe shpatullave, vendet ku ndjehet dhembja, i lyejm me mjaltë e mbi të vemë biber pluhur, të shtypur, dhembjet menjëherë largohet.
25. Mjalti i bletës është ilaç kundër reumës. Kohë pas kohe duhet lejuar që bleta ti kafshojë vendet e prekura nga dhembjet reumatike.
26. Fëmijët të cilët urinojnë në shtrat duhet të hanë mjaltë dhe kjo sëmundje do t’ju ndërpritet.


Per me shume keshilla ju ftojme ne : https://www.facebook.com/gatuaj
                                                         https://www.facebook.com/Tryeza.org

Nese ky informacion ishte i dobishem per ju, te lutem SHPERNDAJE. Faleminderit 

Keshille per zbardhjen e dhembeve

Keshille per zbardhjen e dhembeve 

Të zbardhësh dhëmbët me gjethe dafinë
Dhëmbët mund të zbardhen në qoftë se ju përdorni gjethe dafine me lëkurën e tharë të portokallit.

Në një enë hidhni disa fletë dafinë dhe lëkura portokalli të thara dhe shtoni pak ujë. Lërini në ujë për një natë dhe me lëngun e përftuar lyeni dhëmbët dhe lëreni të veprojë për 4 minuta. Në fund lajini dhëmbët me pastë.

Per me shume keshilla per shendetin ju ftojme ne https://www.facebook.com/Tryeza.org 

Nese ky informacion ishte i dobishem per ju, te lutem SHPERNDAJE. Faleminderit 

Buke ne furre me proshute, domate, veze, qumesht, djath kackavall

Foto e kesaj ideje te bukur hap pas hapi eshte marre nga interneti.

1) Te tera fletet e bukes i lyen me galp..
2) Trazon 4 veze me nje pirun edhe hedh 2 gota qumesht.. 
3) Presim domatet fleta te holla.. 
4) Ne nje tepsi shton fetat e bukes si ne foto, proshute ose sallam edhe nje flet domate.. 
5) Per siper bukes hedh masen e trazuar me vezet edhe qumeshtin.. 
6). Ne fund diath kackavall te grire ose djathe pice 
7) Ne furre ne 180 celsius per 10-15 minuta .....

Ju befte mire ...

Buke e mbushur

Per brumin : 

  • 700g miell,
  • vaj lule gjysem gote,
  • maja e bute25gn.q.se nuk keni e thate,
  • kos i holluar gjysem gote,
  • gjysem gote qumesht,
  • 1 veze dhe pak kripe,


Pergaditja :



  • Ne nje tas te madh do hedhesh te gjitha materialet per vec miellit keto i trazon mire dhe pastaj hedh miellin pak nga pak mund te ta mari te gjithe miellin ose jo varet nga lloi i miellit brumi duhet te jete pak i bute jo si brume per byrek sepse pasi ta keshe lene te clodhet te mbuluar per 1 ore do shtosh edhe pak miell dhe behet si brume byreku kulacet e vegjel duhet te jene sa nje mandarine i hap me okllai si aty ne figure gjelle mund te hedhesh cfare te duash me mish me djthe etj.para se ti pjekesh i lyen me veze i pjek ne furre per 15min ose 20 varet nga fura ne tepsi me leter pjeks.kujdes kur ti hapni mos ju hidhni shume miell.

     Ju befshin mire

Kek me banane dhe kakao

Perberesit:

  • 2 filxhan caji me miell (miell per kek qe fryhet vete )
  • 3 banane
  • 1-filxhan kafeje me qumesht
  • 1-filxhan caji vaj ulliri
  • 2-filxhan caji sheqer
  • 3-4 veze
  • lekuren e nje limoni
  • 1-luge baking powder
  • 3 -luge te vogla kafeje me kakao(mund te perdorim dhe cokollat te grir ne vend te kakaos )

Pergatitja:


Rrahim ne mixer vezet me sheqerin per 5 min,me pas shtojme vajin dhe qumeshtin dhe e perziejme, ne grirese, bejme bananet pure, i hedhim me pas te masa e vezve, i perziejme me tel kuzhine dhe shtojme miellin qe kemi perzier brenda pluhurin pjekes dhe kakaon, e shtojme pak nga pak te masa e vezve duke e perzier me tel kuzhine, e hedhim ne forme ose ne nje tepsi te vogel te lyer me yndyr dhe te sperkatur me miell. E pjekim ne 170 grad per 40 min.


 Ju befte mire