Pagine

Si te gatuajme nje Pulë Gjahtari

Përbërsit (4-6 persona):




  • Rreth 2 kg kofsha pule, ose një pulë e plotë e prerë në copa për servirim, ose 1 kg mish i bardhw pule pa eshtra

  • Kripë

  • 2 lugë të gjellës vaj ulliri

  • 1 qepë, e prerë në rriska të holla nga rrënja deri te cepi

  • 1 spec i madh i kuq, ose 2-3 speca të gjelbërt më të vegjël, të prerë në rriska

  • 250 gr këpurdha, të prera në rriska

  • 2 thelbinjë hudhër, të grirë

  • Gjysëm gote verë të bardhë ose të kuqe

  • 2-3 gota domate të grira se bashku me lëngun e tyre

  • ½ luge e çajit biber të zi

  • 1 lugë e çajit trumzë e tharë (thyme në gjuhën angleze)

  • 1 lugë e çajit oregano të tharë


Gatimi:


Kriposni copat e pulës në të gjitha anët. Nxeni vajin e ullirit në një tigan në temperaturë të mesme. Fërgoni me rradhë copat e pulës në mënyrë që mos ta mbingarkoni tiganin me mish. Fërgoni copat në secilën anë nga 5 minuta derisa të rreshket lëkura lehtësisht. Kur të përfundoni fërgimin, lëreni pulën anash. Shtoni dhe pak vaj nëse nuk keni vaj të mjaftueshëm në tigan.


Shtoni pastaj specat e prerë në rriska, qepën dhe këpurdhat në tigan dhe fërgoni derisa qepa të bëhet e tejdukshme dhe lëngu i këpurdhave të jetë avulluar, diku rreth 10 minuta. Shtoni hudhrën dhe fërgoni për 1 minut më tepër.


Shtoni verën në tigan dhe zieni derisa të përgjysmohet. Pastaj shtoni domatet, trumzën, origanon, biberin e zi dhe një lugë të vogël kripë. Zieni perimet për 5 minuta tjera dhe pastaj vendosni kofshat e pulës në tigan.  Ulni zjarrin dhe mbuloni pjesërisht tiganin me kapak. Zieni pulën në temperaturë të ultë për 30 deri ne 40 minuta duke i rrotulluar copëzat e pulës herë pas here.


Ky specialitet mund të pregatitet edhe me mish të bardhë të pulës dhe koha e zierjes do të jetë më e shkurtë.


pulë

Si te bejme akullore ne shtepi me vanilje

Kjo eshte nje recete gatimi per akullore me vanilje te pergatitur ne kushtet e shtepise. Ditet e nxehta po afrohen dhe eshte gjithmone kenaqesi diçka e fresket ne tavoline.


Perberesit:

  • 500ml pana e fresket per embelsira

  • 3veze

  • 100gr sheqer

  • 1zarf vanilje


Pergatitja:




  1. Rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin derisa te formohet nje shkume e bardhe dhe ne nje ene tjeter te bardhat, duke patur kujdes qe rraheset te jene te pastra, perndryshe nuk do te realizohet meringa e bardhe.

  2. rrahim panen me vaniljen derisa te formohet kremi

  3. bahkojme te tre perberesit

  4. Ne rast se preferoni shije te tjera si kanelle, luleshtrydhe etj do te perdorim keto aroma ne vend te vaniljes.

  5. Veme akulloren ne ngrirje per te pakten 2 ore

  6. Perpara servirjes e leme dy minuta jashte dhe mbushim kupat.


Akullore me Vanilia


akullore


Supe krem me karrota

Supa me karrota eshte nje recete gatimi ideale per femijet e vegjel, pasi jo vetem ofron shije, por dhe ushqyeshmeri.
Kjo recete qe po ju servirim eshte e veçante dhe me siguri do te jete e suksesshme ne tryezen tuaj, per shijen e vet delikate.PERBERESIT PER SUPEN:

  • 4qepe

  • 1kg karrota

  • 1limon

  • 200gr gjalpe i fresket

  • 200gr panna per gjelle

  • 1 luge sheqer

  • 1 kub me koncentrat perimesh te tretur ne 1l uje (knor)

  • majdanoz,kripe,piper i zi, arre moskat


PERGATITJA E SUPES:



  1. Qerrojme dhe grijme holle qepet. Presim karrotat me trashesi rreth 3mm. Shtrydhim dhe filtrojme ne nje gote lengun e limonit

  2. Ne nje tenxhere te thelle shkrijme gjalpin dhe veme te kaurdisen qepet me zjarr te ulet. Shtojme karrotat dhe sheqerin, i leme te zverdhen pak dhe me pas shtojme lengun e perimeve, duke i lene akoma te zjejne perreth 30'

  3. Pasi karrotat te kene zier sa duhet, i kalojme ne griresen e perimeve se bashku me ujin e mbetur me qellim qe te perfitojme nje pure, te cilen do ta aromantizojme me piper te zi, moskat dhe majdanoz te grire holle dhe me pas e perzjejme me panen. Shtojme kripe sa duhet, veme ne zjarr te mare vale dhe supa pure eshte gati. Trashesine mund ta rregulloni sipas deshires, duke shtuar uje ose qumesht.

  4. Ju befte mire!


Zsupe me karota