Pagine

Si te gatuajme midhjet

Kjo eshte nje recete e thjeshte dhe e shpejte se si te gatuajme midhjete. Mund te serviret si antipaste ose si pjate e dyte me baze peshku.


Perberesit:

  1. 1/2 gote vaj ulliri

  2. 2-3 thelpinj hudher

  3. piper i zi nje sasi e mire

  4. majdanoz

  5. 2kg midhje


Pergatitja:



  1. Hapi i pare dhe me i "lodhshmi" eshte pastrimi i midhjeve 1 nga 1 duke ju hequr qimet qe dalin jashte dhe me pas duke pastruar me thike te gjitha papastertite e guackes. Lajme mire disa here ne uje te bollshem duke i ferkuar me njera-tjetren.

  2. Pasi kemi lene te kullojne ujin midhjet, veme nje ene me fund te gjere dhe te thelle ne zjarr me vajin dhe hudhren dhe shtojme midhjet.

  3. Mbulojme enen me kapak dhe leme ne flake te larte aq kohe sa te gjitha midhjet te hapen. Gati ne fund te gatimit shtojme pierin e zi dhe majdanoz sipas deshires. Mbulojme edhe per 1' me kapak dhe pjata eshte gati

  4. Keshillohet te serviret e ftohte.


 midhje


Si te gatuajme nje Pulë Gjahtari

Përbërsit (4-6 persona):




  • Rreth 2 kg kofsha pule, ose një pulë e plotë e prerë në copa për servirim, ose 1 kg mish i bardhw pule pa eshtra

  • Kripë

  • 2 lugë të gjellës vaj ulliri

  • 1 qepë, e prerë në rriska të holla nga rrënja deri te cepi

  • 1 spec i madh i kuq, ose 2-3 speca të gjelbërt më të vegjël, të prerë në rriska

  • 250 gr këpurdha, të prera në rriska

  • 2 thelbinjë hudhër, të grirë

  • Gjysëm gote verë të bardhë ose të kuqe

  • 2-3 gota domate të grira se bashku me lëngun e tyre

  • ½ luge e çajit biber të zi

  • 1 lugë e çajit trumzë e tharë (thyme në gjuhën angleze)

  • 1 lugë e çajit oregano të tharë


Gatimi:


Kriposni copat e pulës në të gjitha anët. Nxeni vajin e ullirit në një tigan në temperaturë të mesme. Fërgoni me rradhë copat e pulës në mënyrë që mos ta mbingarkoni tiganin me mish. Fërgoni copat në secilën anë nga 5 minuta derisa të rreshket lëkura lehtësisht. Kur të përfundoni fërgimin, lëreni pulën anash. Shtoni dhe pak vaj nëse nuk keni vaj të mjaftueshëm në tigan.


Shtoni pastaj specat e prerë në rriska, qepën dhe këpurdhat në tigan dhe fërgoni derisa qepa të bëhet e tejdukshme dhe lëngu i këpurdhave të jetë avulluar, diku rreth 10 minuta. Shtoni hudhrën dhe fërgoni për 1 minut më tepër.


Shtoni verën në tigan dhe zieni derisa të përgjysmohet. Pastaj shtoni domatet, trumzën, origanon, biberin e zi dhe një lugë të vogël kripë. Zieni perimet për 5 minuta tjera dhe pastaj vendosni kofshat e pulës në tigan.  Ulni zjarrin dhe mbuloni pjesërisht tiganin me kapak. Zieni pulën në temperaturë të ultë për 30 deri ne 40 minuta duke i rrotulluar copëzat e pulës herë pas here.


Ky specialitet mund të pregatitet edhe me mish të bardhë të pulës dhe koha e zierjes do të jetë më e shkurtë.


pulë

Si te bejme akullore ne shtepi me vanilje

Kjo eshte nje recete gatimi per akullore me vanilje te pergatitur ne kushtet e shtepise. Ditet e nxehta po afrohen dhe eshte gjithmone kenaqesi diçka e fresket ne tavoline.


Perberesit:

  • 500ml pana e fresket per embelsira

  • 3veze

  • 100gr sheqer

  • 1zarf vanilje


Pergatitja:




  1. Rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin derisa te formohet nje shkume e bardhe dhe ne nje ene tjeter te bardhat, duke patur kujdes qe rraheset te jene te pastra, perndryshe nuk do te realizohet meringa e bardhe.

  2. rrahim panen me vaniljen derisa te formohet kremi

  3. bahkojme te tre perberesit

  4. Ne rast se preferoni shije te tjera si kanelle, luleshtrydhe etj do te perdorim keto aroma ne vend te vaniljes.

  5. Veme akulloren ne ngrirje per te pakten 2 ore

  6. Perpara servirjes e leme dy minuta jashte dhe mbushim kupat.


Akullore me Vanilia


akullore