Pagine

Si te bejme nje Torta Kaprese

Torta Kaprese apo si shkruhet ne origjinal Caprese, eshte nje embelsire tipike Napolitane, origjinale e ishullit te Kaprit, me baze çokollate dhe bajamesh,pa miell, krokante nga jashte dhe e bute brenda. Torta Kaprese eshte nje embelsire e lehte per tu realizuar dhe njekohesisht meqenese nuk permban miell eshte nje embelsire e pershtatshme per ata qe vuajne nga celiakia.PERBERESIT:

  • 4veze

  • 300gr bajame te qeruara

  • 170gr gjalpe

  • 200gr sheqer

  • 200gr çokollate fondente -pa qumesht


PERGATITJA



  1. grijme ne mikser bajamet

  2. shkrijme çokollaten me gjalpin

  3. rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin, shtojme çokollaten e shkrire ne banjomaria dhe bajamet

  4. rrahim te bardhat derisa te mpiksen mire dhe i bashkojme me pjesen tjeter te perberesve

  5. Hedhim ne taven e embelsirave dhe e veme te piqet ne furre te paranxehur 180° perreth 1 ore


Embelsira eshte gati, ju befte mire!torta kaprese


Krap i mbushur, ne furre

Nese deshironi nje menyre pakez te ndryshme nga tradizionalet, per gatimin e peshkut, kjo eshte nje e tille:
krap i mbushur, ne furre.Perberesit per 4 persona:

  • 1krap perreth 1kg

  • 2 kungulleshka

  • 1 qepe

  • 4 veze

  • 2limonj

  • 4luge vaj ulliri

  • buke e grire, kripe e piper


Pergatitja e krapit:



  1. Zjejme 2 veze per tete minuta duke numeruar qe nga momenti i renies te ujit ne vale.

  2. Grijem qepen dhe e kaurdisim lehte me qellim qe te ngelet e bute dhe me ngjyre te verdhe.

  3. Shtojme kungulleshkat e grira ne kube te vegjel, kripim sa duhet, shtojme piperin dhe e mbyllim enen me kapak. Leme ne zjarr te ulet perreth 20' duke trazuar here pas here qe te mos ngjitet. Heqim nga zjarri dhe e leme te ftohet.

  4. Qerojme dhe grijme vezet e zjera dhe i bashkojme me 2 vezet e fresketa te cilat i kemi rrahur me pare me pirun. bashkojme te gjitha me buken e grire dhe lengun e 1/2 limoni

  5. Kripim oraten nga brenda dhe e mbushim me miksin e pergatitur. E lidhim me spango guzhine

  6. Vendosim peshkun ne nje tave te lyer me vaj, e rregullojme siper me pak vaj dhe lengun e gjysmes tjeter te limonit.

  7. Pjekim ne furre te paranxehur ne temp. 170° per 35'.

  8. Serviret e grohte me feta limoni.krap


Shenim: Receta mund te variohet me perime te stines ose perimet e preferuara, mund te zevendesohen, sipas deshires, perimet me kerpudha te cilat i skuqim me hudher ose qepe dhe me pas u bashkohen domatet e prera ne copeza si dhe vezet si me siper.


Peshku eshte gati kur lekura e tij hiqet lehtesisht.krap i mbushur

Si te gatuajme supe me karkaleca dhe finok



Supe me karkaleca dhe finok
Një supë lluksoze dhe me pak kalori – ideale për momente të veçanta.

Përbërësit:

  • 500 gr karkaleca të mëdhenj

  • 4 lugë gjelle vaj ulliri

  • 1 qepë e madhe, e grirë

  • 1 finok i madh, i grirë (i ruajmë gjethet e vogla jeshile)

  • 2 karrota të grira

  • 150 ml verë e bardhë

  • 1 lt lëng peshku (në mungesë të tij përdorim lëng perimesh ose ujë)

  • 1 lugë gjelle konjak i cilësisë së mirë

  • 400 gr domate konservë

  • ½ lugë çaji paprika

  • 150 ml krem qumështi

  • kripe sa duhet


Përgatitja:
Qërojmë kakalecat. Skuqim kokat dhe guackat në vaj ulliri për rreth 5 minuta. Shtojmë qepën, karrotat dhe finokun. Vazhdojmë të skuqim për rreth 10 minuta të tjera duke përzierë vazhdimisht. Hedhim verën dhe konjakun. E lëmë të reduktohet plotësisht vera dhe pastaj shtojmë domatet, lëngun e peshkut, kremin e qumështit, paprika dhe kripë. Gatuajmë për rreth 30 minuta. Ndërkohë copëtojmë 2/3 e karkalecave. 2 minuta para se të jetë gati supa shtojmë dhe karkalecat. Heqim nga zjarri. Nxjerrim karkalecat e pa copëtuar nga supa dhe i ruajmë të ngrohtë. Kalojmë supën në blender deri sa të bëhet plotësisht kremoze. Kthejmë karkalecat e pa copëtuar në supë, rregullojmë shijen për kripë po të jetë nevoja dhe shërbejmë menjëherë të garnirur me gjethet e finokut.

supe me karkaleca dhe finok