Pagine

Hallva

Hallva eshte nje embelsire e perhapur dhe e njohur ne gjithe shqiperine, me ndryshimin qe çdo zone ka menyren e vet te personalizuar. Pra, hallva, ne disa zona gatuhet me mjell misri, te tjera me miell gruri, perzjerje mes te dyjave. Me kujtohet qe gjyshja ime thooshte , qe idealja ishte qe hallva te realizohet me miell ermik, ne mos gaboj eshte ajo qe ne supermarket mund ta gjeni me emrin semola.Recete per hallve:

PERBERESIT:

  • 1 filxhan çaji vaj luledielli ose gjalpe

  • 3 filxhane çaji miell

  • 2 filxhane çaji sheqer

  • 4 filxhane uje


Pergatitja:


Ne nje tenxhere te thelle dhe te gjere hedhim lyren, e leme te nxehet pak dhe me pas bashkojme miellin dhe e trazojme shpejt e shpejt me lugen e drurit me qellim qe te mos formohen kokrriza. Zjarri duhet te jete i ulur ne minimum ne kete faze me qellim qe mielli te mos digjet por te formoje nje ngjyre te kuqe te erret.Pikerisht kur shohim se eshte skuqur sa duhet bashkojme ujin e nxehte, te cilin e kemi vene qe me pare ne zjarr dhee kemi perzier me sheqerin.

Vazhdojme te trazojme hallven me luge druri derisa ta kete pire komplet ujin.Ne kete moment mund ta ngrem vetem pak flaken, por asnjehere te larte, pai rrezikojme qe hallva te formoje korre.

Gjate pjekjes, ne nje ene tjeter, mbajme pak uje te nxehte, te cilin gradualisht do ta hedhim mbi hallven nese shohim qe eshte thare teper.

Hallva eshte gati kur e tregon lyren nga siper dhe kur ngjyra e saj eshte kafe e erret si fotografia e recetes.


Ju befte mire!


hallva

Si te gatuajme Plumcake me arra

Plum cake me arra eshte nje embelsire e cila mund te pergatitet shpejt ne dite te zakonshme si embelsire per femijet tuaj, por edhe si embelsire per krishtlindjet, duke shtuar fruta te thata perveç arrave.Perberesit per 4 persona

  • 250gr miell

  • 4veze

  • 15gr maja

  • 100ml qumesht

  • nje molle

  • 250gr arra

  • 150gr sheqer

  • gjalpe


Pergatitja:



  • sitim miellin me majane pluhur. Me rahesen elektrike rrahim vezet me sheqerin derisa te perfitojme nje mase shkume te bardhe.

  • Bashkojme qumeshtin me temperature ambienti dhe mollen e grire ne rende ne moment, me qellim qe mos oksidohet.

  • Trazojme me luge druri duke shtuar paak e nga pak miellin e situr.

  • Shtojme ne fund arrat ne copa dhe perziejme mire. Lyejme me gjalpe stampen e plum cake dhe me pas e sperkatim dhe me miell. Hedhim ne te brumin e krijuar duke niveluar mire. Pjekim ne furre me temp 180° te parangrohur dhe e leme per 40' te piqet.plumcake





Si te dobësohem me nje menu te thjesht

Një shembull menyje


Mëngjesi
-Çaj ose kafe sipas dëshirës
-2 feta bukë gruri
-2 krepa të bërë në shtëpi ose 30 g musli + 1 gotë kos pa sheqer me 0% yndyrë


Dreka
-250 g peshk i bardhë ose mish pule
- 1 pjatë (300 g) me perime zgare
-1 kos frutash me 0% yndyrë
-Kafe + 1 copë çokollatë
-1 gotë verëMeny tipike për  dobësim


Darka
-1 pjatë me supë me perime
-200 g mish pule ose 2 deri në 3 vezë
-perime të ziera
-kos me 0% yndyrë
-1 gotë me lëng frutash


Si te dobësohem me nje menu te thjesht :)