Pagine

Fatmir Limaj e Jakup Krasniqi zyrtarizuan partinë e re

Fatmir Limaj e Jakup Krasniqi zyrtarizuan partinë e reDy protagonistët e ish- PDK-së, Fatmir Limaj e Jakup Krasniqi sot në Prishtinë promovuan subjektin e tyre politik të pagëzuar Nisma për Kosovën.


Skenës politike kosovare i’u shtua edhe një parti politike. Dy protagonistët e Partisë Demokratike të Kosovës, Fatmir Limaj e Jakup Krasniqi sot në Prishtinë promovuan subjektin e tyre politik të pagëzuar Nisma për Kosovën.


Siç raporton korrespondenti i agjencisë së lajmeve INA, partia e Limajt u pritë me një entuziazëm të madh për faktin se “Salla e Kuqe” e Pallatit të Rinisë ishte stërmbushur me simpatizantë dhe anëtarë të ardhshëm të këtij subjekti politik.


Kryetari i kësaj partie, Fatmir Limaj, në fjalimin e tij në konferencën promovuese deklaroi se, Nisma e tij do të jetë udhërrëfyese se si duhet të bëhet ndryshimi në Kosovë.


“Kudo që kemi shkuar na kanë pyetur se kur po ia nisni. E sot po themi se po ia nisim. Nga sot Kosova ka nismë të re dhe alternativë të re politike. Sot nuk është thjeshte krijimi i një partie politike më tepër, por është dëshmi se po ndodh ndryshimi. Po na bashkon vizioni, guximi për të ndryshuar dhe shpresa për të vazhduar. Është mëkat të bësh politikë pa parime. Nisma do të ketë parime të bazuara në lidership ekipor e në profesionalizëm”, deklaroi Lima.


Me këtë rast Limaj i ka ftuar qytetarët që t’i bashkohen subjektit të ri politik për ta ndryshuar të nesërmen tone.


Sipas tij Nisma synon të ndërtoj një shtet ligjor, i cili kujdeset për qytetarët.


Në fjalën e tij para të pranishmëve, Jakup Krasniqi deklaroi se subjekti i ri politik synon për ta përmbyllur konsolidimin e shtetit të së drejtës.


“Sot betohem se cilido nga ne që merr guximin ta lëshoj rrugën që po e parakalojmë para jush do të jem i pari që do t’i kundërvihem dhe pa asnjë hezitim. I ftojmë qytetarët të na bashkohen që ta bëjmë Kosovën shtet ligjor”, theksoi Krasniqi.


Krasniqi më tutje ka thënë se ne do të mbështesim çdo nismë për të pamundësuar vjedhjen e votave. Autoritarizmi e tirania e kanë ngufatur aspiratën për funksionimin e shtetit. Privilegjet individuale të disa personave kanë dëmtuar shumë Kosovën dhe kanë nxitur emigrimin e qytetarëve.


“Nisma do të angazhohet për kthimin e qytetarëve në Kosovë. Nisma për Kosovë do të gjejë forma të reja të bashkëpunimit me vendet e rajonit, sidomos me shtetin amë dhe do të angazhohet për krijimin e tregut të përbashkët. Nisma jonë kërkon bashkimin e qytetarëve për të bërë ndryshime që i duhen vendit tonë”, tha Krasniqi


Limaj e Krasniqi kanë qenë themelues të Partisë Demokratike të Kosovës si dhe bashkëpunëtor të afërt të kryeministrit të Kosovës Hashim Thaçi. Ata njihen në opinion si dy personalitetet më të votuara në parti, pas kryeministrit Thaçi.

Hekuri, rëndësia dhe mungesa e tij

Hekuri është pjesë mjaft e rëndësishme e ushqimit, pasi që merr pjesë në përbërjen e hemoglobinës dhe ka rol në lidhjen dhe përcjelljen e oksigjenit nga mushkëritë në gjak.


Në indet dhe organet e njeriut, hekuri lidhet me proteina të ndryshme, siç janë kromoproteinat, flavoproteinat dhe grupi i tretë ku bëjnë pjesë transferina dhe feritina. Hekuri merr pjesë edhe në sintezën e ADN-së, në metabolizmin e katekolaminave dhe shërben si përcjellës i elektroneve në mitokondrie.


Në organizmin e njerëzve të rritur gjenden prej 3 deri në 5 mg hekur. Pjesa më e madhe gjendet në hemoglobinë dhe mioglobinë. Pjesa e tepërt e hekurit në organizëm gjendet si rezervë në formë të feritinës dhe hemosiderinës në mëlçi, shpretkë dhe palcën kockore.


Feritina ka mjaft role në organizëm: pengon grumbullimin e hekurit të lirë; ruan hekurin për sintezën e hemoglobinës dhe ka rol në përthithjen e hekurit nga zorra. Feritina është masë më e mirë për të matur edhe sasinë e hekurit në organizëm.


Burimet natyrore të hekurit
Përmes ushqimit në organizëm futen rreth 10 deri në 30 miligramë hekur në ditë. Burimet më të pasura të hekurit janë këto: mishi, mëlçia, vezët, mishi i pulës, peshku, soja, tërshërë, kungull, bizelja, fiku, etj. Personat e shëndoshë, pa simptoma të mungesës, absorbojnë nga 0.5 deri në 1 mg hekur, ose 5-10%. Tek personat të cilët kanë mungesë të hekurit në orgazmën, absorbohet rreth 30% e hekurit nga ushqimi.


Mungesa e hekurit
Mungesa e hekurit në organizëm mund të jetë si pasojë e rritjes së shtuar të tij (gjakderdhjet kronike, të vogla nga trakti tretës, ulcera, herniet, tumoret e traktit digjestiv, gjakderdhjet menstruale), absorbimi i dobët, rritja e nevojave për hekur (puberteti, shtatzënia) dhe mosmarrja e mjaftueshme me anë të ushqimit.


Shenjat tek njerëzit të cilët kanë mungesë të hekurit shfaqen ngadalë, mundimet fillojnë gjatë ngarkesave, paraqitet mundim, plogështi, frymëmarrje e vështirësuar, rrahje e zemrës, kokëdhembje, përtypje e vështirësuar. Në dukje të parë vërehet një zverdhje e lëkurës dhe mukozës, flokët janë të thata, të thyeshme dhe lehtë bien.


Po thuajse secili person që ka mungesë të hekurit, ka mungesë edhe të vitaminës A, që mund ta përkeqësojë gjendjen anemike.


Shërimi


Shërimi nga pasojat e mungesës së hekurit qëndron në marrjen e preparateve perorale të hekurit ose përmes injeksioneve. Në format e rënda duhet të bëhet edhe transfuzioni i eritrociteve të koncentruara. Sigurisht, më i mirë është shërimi i shkaktarit të anemisë.


Marrja e tepërt
Preparatet e hekurit tek disa njerëz mund të shkaktojnë dhimbje në bark, mundime, vjellje, diarre dhe kapsllëk. Efektet e padëshirueshme në traktin digjestiv mund të zvogëlohen nëse pacienti në fillim të terapisë merr sasi më të vogla të hekurit. Shërimi me sasi të vogla të hekurit duhet të zgjatë së paku 3 deri në 6 muaj. Arsyeja është se duhet të mbushen edhe rezervat e hekurit në organizëm.


Tek personat shumë të ndjeshëm, preferohet marrja e preparateve që përmbajnë hekur së bashku me ushqimin, ose pas ushqimit./telegrafi/

Rolè me arra dhe krem kafe

Receta e kesaj embelsire eshte relativisht e thjesht per tu realizuar dhe rezultati do te jete teper i shijshem e skenografik. Mund te sherbeje per te mbyllur per shembull menúne e nje darke mes miqsh apo festive.

Perberesit per nje rolè

…per pandispanjen
  • 100gr miell
  • 100gr arra te qeruara dhe te reduktuara ne miell me ndihmen e mikserit
  • 100gr sheqer te bardhe
  • 4 veze
  • 1 luge te vogel plot pluhur pjekes
  • pak vanilje
  • 30gr vaj ulliri ose gjalp te shkrire ne mikrovale
  • pak rum per sperkatje (eleminojeni nese ja servirni femijeve)
…per kremin me kafe
  • 250ml krem pana per embelsira te sheqerosur
  • 1 luge te vogel kafe e tretshme ne uje
  • disa arra te qeruara ne copat e vogla
…per ta mbuluar
  • sheqer pluhur
Pregatisim pandispanjen duke ndare si fillim te bardhat nga te verdhat e vezeve ne dy ene te veçanta. Me ndihmen e nje mikseri elektrik, rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin derisa te perftojme nje perberje kremoze dhe me ngjyre te hapur. Shtojme arrat e reduktuara ne pluhur, miellin e situr, pluhurin pjekes, vaniljen dhe vajin e ullirit duke i perziere shume mire.
Ne enen tjeter rrahim te bardhat e vezeve me pak kripe derisa te perftojme nje mase qe nuk bie nga ena. Ja shtojme kete perberjes me te verdhe veze duke e perziere me
kujdes nga poshte lart. Ne kete menyre kemi perftuar brumin e pandispanjes se rolèse. E hedhim brumin ne nje tave me permasa rreth 20×30 te shtruar me leter furre, e nivelojme mire dhe e pjekim ne furre te parangrohur ne 200°C per 5-7 minuta, apo derisa pandispanja te marre ngjyre te arte ne siperfaqe.
Lyejme me sheqer pluhur nje pecete te paster te lagur me uje e te shtrydhur shume fort dhe vendosim mbi te pandispanjen duke i dhene formen e rolèse (e rrotullojme gjithmone nga ana me e shkurter). E leme te ftohet nderkohe qe pregatisim kremin.
Shkrijme ne pak uje te vaket kafen e tretshme. Rrahim me ndihmen e nje mikseri elektrik panen per embelsira dhe shtojme dalengadale kafen duke vazhduar rrahjen.
Bejme pregatitjen perfundimtare te rolèse: marrim pandispanjen, e çrrotullojme dhe e lagim me pak rum, ose pak arome rumi te tretur ne uje. Per ata qe nuk e preferojne kete arome, mund ta lagin pandispanjen me pak kafe te tretur ne uje/qumesht duke i shtuar ose jo sheqer (sipas deshires). E lyejme me kremin e pregatitur duke e niveluar mire ne te gjithe siperfaqen, shtojme disa arra ne copeza te vogla dhe e rrotullojme serisht me shume kujdes duke e vendosur ne pjatancen ku do ta sherbejme.E sperkasim me pak sheqer pluhur, dhe ne momentin qe do ta sherbejme e presim bukur ne feta.